Gewichtsbeheersing

Overgewicht is de afgelopen tien jaar ook in Europa uitgegroeid tot een serieus probleem. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de ene na de andere dieetgoeroe opstaat met een eigen methode om snel slank te worden, maar vooral te blijven. Het gaat messtal om caloriearme diëten. Deze zijn niet alleen lastig vol te houden, maar vertragen ook de stofwisseling. Daardoor neemt de verbranding van reservevetten juist af. Bovendien versterken dergelijke diëten de afbraak van spiermassa en zorgen ze voor een vermoeid gevoel.

Ook werken caloriearme diëten het jojo-effect in de hand. Het lichaam ervaart een lage inname van calorieën immers als een noodsituatie. Zodra weer wordt overgeschakeld op een normaal voedingspatroon, zal het lichaam in hoog tempo de vetreserves gaan opbouwen en het lichaamsgewicht weer snel toeneemt.
Duurzaam afvallen is dus alleen mogelijk zonder radicale wijzigingen in de levensstijl aan te brengen. De nadruk moet niet liggen op het verminderen van de calorieconsumptie, maar op het stimuleren van de verbranding van reservevet.