Wat is eczeem en hoe ontstaat het?

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid die gepaard gaat met jeuk, rode plekken, droge huid en schilfers. Eczeem kan ontstaan door een overmatige reactie van het immuunsysteem op een prikkel (cosmetica, parfum, nikkel, lijm, zeep e.d.) waarmee de huid in aanraking komt. Omgevingsfactoren zoals zon, (koude) wind, warmte en (warm) water kan een overgevoeligheidsreactie geven. Eczeem kan ook erfelijk zijn, je kunt er een aangeboren aanleg voor hebben doordat je ouders het hebben.

De huid heeft een barrièrefunctie om ervoor te zorgen dat bepaalde stoffen, bacteriën en water niet ons lichaam binnen kunnen dringen. Als u last heeft van eczeem is deze barrièrefunctie van de huid verstoord. De huid verliest hierdoor meer vocht en heeft een tekort aan lipiden (huidvetten). De huid droogt uit en door de slechte barrièrefunctie neemt de vatbaarheid voor irriterende stoffen toe en daarmee ook de kans op verergering van eczeem. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel. Factoren die de klachten kunnen verergeren zijn vermoeidheid, stress en ziekte. Rust, ontspanning en een goede weerstand zijn daarom van belang.

Wat help tegen eczeem?

Een goede darmfunctie zorgt voor verbetering van de weerstand van het hele lichaam en dus ook van de huid. Bij de behandeling van eczeem richten we ons op het verbeteren van de darmfunctie en het herstel van de vocht en vetbalans van binnenuit en van buitenaf. Zo heeft u in korte tijd weer een mooie huid, zonder jeuk en zonder roodheid.

Welke behandelingen helpen tegen Eczeem?

Er bestaan verschillende behandelvormen voor eczeem die de levendige huidlaag bereiken zoals:

  • Behandelingen van Image of Pascaud