Wat is pigment?

Pigment is in feite een kleurstof, melanine, die wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de opperhuid. Het is verantwoordelijk voor de kleur van de huid, maar ook voor de kleur van haar en bijvoorbeeld de iris van de ogen.

Waardoor ontstaan er pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kunnen er al zijn vanaf de geboorte. Noem bijvoorbeeld de moedervlekken. Dat is ook een vorm van pigmentvlek. Maar waar het hierbij vooral omgaat is de vlekken die vanuit het niets ontstaan, een groot probleem veroorzaken en verwijderd moeten worden.

Pigmentvlekken ontstaan door een overmatige pigmentvorming wat komt door:

  • de zon
  • hormoonschommeling
  • verwondingen (zoals schrammen)
  • allergische reacties en infecties
  • verkeerde huidverzorgingsproducten
  • medicijnen
  • de combinatie parfum en zonlicht (door een reactie van bepaalde bestandsdelen in het parfum met de UV-stralen)

Pigment heeft een beschermende functie. Het wordt gevormd door pigmentvormende cellen (melanocyten). Bij blootstelling aan zonlicht maakt het lichaam meer cellen aan om zich te beschermen tegen het UV-licht. Hierdoor ontstaat het bruine kleurtje op de huid. Zonnen is in feite niks anders dan het aanmaken van meer pigment. Als de huid erg veel in de zon komt kunnen de pigmentvormende cellen een overreactie geven; er ontstaat een ophoping van pigment die te zien zijn als donkere vlekken. Dit wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd en is nummer 1 oorzaak voor pigmentvlekken.

Veel oudere mensen hebben last van deze vorm van pigmentatie. Dit heeft te maken met dat de huid vaker is blootgesteld aan de zon. Deze plekken worden vaak ook ouderdomsvlekken of zonnevlekken genoemd.
Zwangere vrouwen kunnen ook last krijgen van pigmentvlekken. Dit heeft te maken met hormoonschommeling. Dit wordt ook wel zwangerschapsmasker (melasma, chloasma) genoemd.
Melasma is de officiële benaming voor zwangerschapsmasker. Deze onesthetische en sterk storende pigmentatiestoornis van het gelaat treedt op door een combinatie van hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en blootstelling aan de zon.

Men hoeft echter niet zwanger te zijn om een dergelijke pigmentstoornis te krijgen. Ernstige, tijdelijke hormonale stoornissen kunnen ook zonder zwangerschap leiden tot deze storende huidverkleuringen. Men spreekt dan van chloasma.

Wat minder bekend is, is dat pigmentvlekken ook kunnen ontstaan door verwondingen zoals schrammen en door allergische reacties en infecties van de huid. Daarnaast kan ook het gebruik van verkeerde huidsverzorgingsproducten leiden tot irritatie en pigmentvlekken, net als het gebruik van medicijnen. De combinatie parfum en zonlicht kan in veel gevallen ook zeer slecht tegen de UV-stralen, waardoor er ook pigmentvlekken ontstaan.

Welke behandelingen bieden wij tegen pigment?

Les Visages heeft verschillende behandelingen en producten voor het tegengaan van pigmentvlekken. Zoals: